De mooiste plekjes in de Ardennen

Ga je binnenkort vakantie vieren in de Ardennen? Dan weet je misschien al wel dat je hier kunt genieten van prachtige natuur en de mooiste dorpjes. In deze blog vind je een overzicht met de leukste plekken en dorpjes die je zeker eens moet bezoeken als je hier gaat kamperen of een huisje hebt geboekt. Twee suggesties voor een camping vanuit waar je de omgeving perfect kunt verennen zijn Camping Les Murets en Camping Familial.

Kwaremont

Dit is een kunstenaarsdorp. Het is ontstaan als een Gallo-Romeinse nederzetting. Hier werden Gallo-Romeinse begraafplaatsen met aardewerk en muntschatten gevonden. In het wielermilieu is de ‘oude Kwaremont’ een begrip! In de Ronde van Vlaanderenstraat staat een gedenkteken voor sportjournalist en –promoter Karel Steyaert. In het dorp vestigden zich sinds de Tweede Wereldoorlog heel wat schilders, glazeniers en andere plastische kunstenaars ( G. Cosijns, J. Oosterlinck,  R. Vercruysse en glazenier M. Leenknecht) Kwaremont bezit verschillende grote, gesloten, alleenstaande hoeven.

Louise-Marie

Louise-Marie ontstond in 1851 en werd genoemd naar de eerste Belgische koningin, Louise-Marie d’ Orléans, omdat de eerste verjaardag van haar overlijden samenviel met de eerste steenlegging van de neogotische dorpskerk.

 • Onder de ‘Spichtenberg’ loopt een 450 m lange spoorwegtunnel tussen het dal van Ronse en de Scheldevallei. De tunnel werd gegraven in 1862 en bleef tot de bouw van de Antwerpse Kennedytunnel ‘de’ enige spoorwegtunnel in Vlaanderen.
 • Op de 40 m hoge “Muziekberg” bieden de uitgestrekte, lommerrijke bossen volop gelegenheid tot wandelen.
 • Toen ik klein en later tiener was, gingen wij met de jeugdbeweging op kamp in het Louise-Marie en we deden bosspel en allerhande activiteiten in het ‘muziekbos’

Ronse

Ronse verkennen is heel eenvoudig, want alle bezienswaardigheden van Ronse liggen binnen een straal van 500 meter.

 • Er zijn 3 bezienswaardigheden waarvoor een inkomprijs moet betaald worden : de crypte – het textielmuseum en het museum voor folklore.
 • Op de Grote Markt staat de mooie, sinds 1959 beschermde obelisk, met een dubbelkoppige arend.
 • Ronse was reeds tijdens de Romeinse tijd bewoond. Een bewijs is de St-Hermescrypte (die dateert van 1089). De 32 zuilen maken de ruimte indrukwekkend. Er is een rijke verzameling van Romeinse, Byzantijnse en middeleeuwse archeologische vondsten.
 • In het mooie huis naast de kerk bevindt zich het folkloristisch museum.
 • Het muziekbos (zie Louise Marie) komt tot in Ronse op het domein Fiertel, aan de voet van de Muziekberg, bevinden zich een jeugdherberg, de bivakhoeve Lorette en een camping met terrasbouw.
 • Op drievuldigheidsdag, de zondag na Pinksteren is het hier één groot feest. Dan trekt de Fiertel- of de Sint-Hermesommegang voorbij : het reliekschrijn van de heilige wordt dan over een afstand van 32,6 km meegedragen
 • Van eind 19de eeuw tot 1960 kende Ronse een bloeiende textielnijverheid. Na 1960 ging te textielbranche achteruit door de concurrentie van Engeland. Een andere oorzaak was de ‘berusting’. Het textielmuseum wil zijn geschiedenis levendig houden met ‘nog in werking zijnde’ machines.

Oudenaarde

Oudenaarde is de tweede kunststad (naast Gent) van Oost-Vlaanderen. Het is gelegen aan de oever van de schelde en de geschiedenis gaat terug tot het jaar 900. Oudenaarde was in de middeleeuwen een bloeiende plaats met veel uitstraling. Het genoot toen grote roem om haar wandtapijten. Samen met Gent en Doornik herbergt oudenaarde de mooiste getuigenissen van de zgn. Scheldekunst. Tegenwoordig is de stad een centrum van industrie.Er staan textielfabrieken en brouwerijen. Het bruine bier van Oudenaarde is beroemd  en tijdens het laatste weekend van juni heeft hier het bekende Adriaan Brouwerfeest plaats, hét grote gebeuren in het teken van bier.

 • De grote markt wordt gedomineerd door het prachtige stadhuis. De flamboyante gotische stijl sluit aan bij de stadhuizen van Brussel en Leuven en blijft een van de fraaiste voorbeelden van bouwkunst in ons land. De voorgevel rust op 7 bogen en in het midden ervan verrijst een vooruitstekende 40 m hoge toren. Op de toren schittert “hanske de krijger”, een met bladgoud belegd bronzen beeld uit 1530,dat een spaanse krijger voorstelt.
 • Aan de achterkant van het stadhuis en hiermee verbonden staat de vroegere “lakenhalle”. Het dakgebinte ziet eruit als een omgekeerde scheepskiel. In de schepenzaal hangt een prachtig doek van Adriaan Brouwer met het portret van Margareta van Parma. Adriaan was zzon van de streek en schilder van het Vlaamse  Men kan in het museum genieten van prachtige schilderijen van plaatselijke kunstenaars.
 • Ook het tapijtmuseum is een bezoekje waard! Wie houdt van een mooi wandtapijt kan hier volop genieten van schoonheid.
 • De Koninklijke fontein voor het stadhuis is een gift van Lodewijk XIV.
 • Het Margareta van Parma-huis bevindt zich ook op de markt. Het is een mooie XVI-de eeuwse woning met gevelspitsen en trapdakvensters.
 • Er naast is de Boudewijntoren, een zeldzaam voorbleed van een Middeleeuwse, stedelijke patriciërstoren. Zuiver en alleen gebouwd als prestige, een getuigenis van de hoogmoed van de stedlingen.
 • Daarnaast is een nieuwbouw die het unieke fietsenmuseum huisvest – niet moeilijk, we zitten in het centrum van de “Ronde van Vlaanderen”.
 • De gotische Sint-Walburgakerk heeft een beiaard met meer dan 15 ton beiaardklokken en 5 ton kerkklokken! Oudenaarde is fier als eerste in de Nederlanden een beiaard te hebben gehad.

Geraardsbergen

Sommigen beweren dat Geraardsbergen niet meer in de Vlaamse Ardennen ligt.

Inderdaad het ligt aan de Dender (Denderstreek), maar de typische getuigenheuvels zijn er nog. En ze zijn niet te onderschatten. Wanneer je in het centrum van Geraardsbergen wandelt of rijdt dan zal je geconfronteerd worden met hellingen van 20%.

 • Als je in Geraardsbergen komt is het wel moeilijk om het vergulde Heilig Hartbeeld over het hoofd te zien. Het is niet toevallig dat het lijkt de stad te omarmen. Het beeld werd er na 1918 opgericht omdat Geraardsbergen gespaard bleef van
 • Tegenover het stadhuis staat de beschermde Marbol (of marktbron) de gotische fontein
 • Muur: fietsers en wielrenners uit alle windstreken en landen kennen ‘de Oudenburg’, die met 110 m eigenlijk niet zo hoog is. Maar Flandriens weten dat de helling uitzonderlijk venijnig is – een kuitenbijter!
 • Op de top van de Oudenburg staat de O.L.Vrouwkapel, van hieruit heeft men een mooi uitzicht.
 • Het is op de Oudenberg dat ieder jaar een volksfeest plaats heeft : gekend onder de naam “Krakelingenworp” en “Tonnekensbrand”.
 • De notabelen, geestelijken en andere prominenten klimmen de berg op en drinken uit een antieke zilveren schaal, waar visjes in zwemmen – de vis moet levend ingeslikt worden.
 • Alleen in Geraardsbergen kan men de enige, echte “Mattentaart”, een middeleeuwse streekspecialiteit eten. Het echte recept wordt niet prijsgegeven, alleen weten we dat gestremde melk, eieren en suiker de hoofdbestanddelen vormen.
 • Nog enkele musea: sigarenmuseum, lucifermuseum, Manneke Pis museum, Concordiamuseum, stuwdam van de Dender
 • Nog enkele mooie plekjes in de Vlaamse Ardennen zijn :Maarkedal (aan de Maarkebeek) – Melden – Nukerke – Molenaarsdorp, Schorisse – eveneens een kunstenaarsdorp Zulzeke